=
Diversiteit Verbinding Moed Kracht

Anouk Naber - Wie ben ik?

Als kind was ik verwonderd over de schoonheid van de natuur en nieuwsgierig naar mensen en verschillende culturen. Diversiteit en inclusiviteit waren bij ons thuis vanzelfsprekend. Zelf ben ik van Zuid-Amerikaanse / Nederlandse afkomst. Ik ben opgegroeid bij mijn tante als pleegmoeder vanwege een moeder met psychische problemen, die wel altijd liefdevol in mijn nabijheid is gebleven. Na een ingrijpend incident op mijn veertiende was de steun van mijn mentor, pleegmoeder, familie en vrienden heel belangrijk om mij op een goede en gezonde manier verder te ontwikkelen. Dit is naar mijn mening ook wat kinderen, jongeren en ouders nodig hebben: een veilig, liefdevol en sterk sociaal netwerk dat ze steunt en accepteert zoals ze zijn en willen zijn.

Diversiteit, verbinding, moed en kracht: wat ik ben, wat ik doe en waar ik voor sta.”

Op mijn negentiende maakte ik de keuze om mij te bekeren tot de Islam. Ik merkte dat mensen door mijn kleding en hoofddoek anders naar mij keken. In mijn omgeving maakte ik voor mijn bekering wel eens discriminatie mee, maar om het zelf te ervaren en voelen is echt iets anders. Het raakt je tot in je kern. Het maakte mij bewust van verschillende perspectieven, aannames en (voor)oordelen. Mijn behoefte groeide om mensen te helpen die uitgesloten werden en mensen met elkaar te verbinden, cultuurverschillen te overbruggen en te nuanceren. Want de wereld is niet zwart-wit.

“Voor mij zit de schoonheid in alle kleuren die samen het geheel maken.”

In onze multiculturele samenleving spelen onzekerheid en de angst voor anderen en het onbekende helaas een grote rol, ook in het onderwijs en de sectoren zorg & welzijn. Je kan pas echt open staan voor andere perspectieven als je eerst naar jezelf durft te kijken en je open en kwetsbaar durft op te stellen. Pas na herkenning en erkenning kan je de connectie maken met de ander, met compassie, van hart tot hart. In verbinding kan je het verschil maken. Vanuit Fearless zet ik mijn expertises in om bij te dragen aan een inclusieve, sociale en emotioneel gezonde samenleving. Dit is mijn passie.

Diversiteit,
Verbinding,
Moed
&
Kracht

En zo ontstond Fearless...

Na meer dan 10 jaar aan ervaring in het werken met kinderen, jongeren en het gezin, binnen verschillende welzijnsorganisaties en hulpverleningsinstanties, merkte ik dat er nog steeds veel onwetendheid en handelingsverlegenheid is met betrekking tot multicultureel vakmanschap. Dit geldt vooral als het binnen culturen gaat om thema’s waarbij schaamte en taboes een grote rol spelen, zoals trauma en seksualiteit. Juist met deze thema’s had ik vaak te maken en dat vond ik uitdagend.

Mijn expertise ligt bij het werken met moeilijk bereikbare individuen en groepen, met verschillende culturele achtergronden. Ik heb met veel liefde jongeren en ouders geholpen in risicovolle situaties met betrekking tot identiteit, seksualiteit, opvoeding, gedragsproblematiek, LVB, psychische problematiek, huiselijk- en aan eer gerelateerd geweld. Zelf heb ik ook voor moeilijke uitdagingen gestaan, zowel professioneel als persoonlijk. Ik heb ervaren wat voor invloed angst en pijn kunnen hebben en hoe je deze kunt overwinnen. Gelukkig heb ik gemerkt hoe groot de impact is als er hulp geboden wordt die goed aansluit. Naarmate professionals in mijn werksituatie steeds vaker aangaven behoefte te hebben aan meer kennis en kunde met betrekking tot verschillende culturen, normen en waarden, zag ik een kans. Toen de vraag kwam of ik hier iets in kon betekenen, werd Fearless een feit.

De naam Fearless staat voor de moed en de kracht om angsten te overwinnen. Angst in de breedste zin van het woord. Denk bijvoorbeeld aan de angst voor afwijzing tot aan angsten door heftige traumatische gebeurtenissen. Maar ook angst die je als professional kan ervaren als je voor dilemma’s komt te staan bij het maken van moeilijke keuzes. 

Fearless staat voor een inclusieve, sociale en emotioneel gezonde samenleving, waarin iedereen zichzelf kan zijn ongeacht gender, kleur, cultuur en levensovertuiging.

Relevante opleidingen & werkervaring

Werkervaringen  

Mijn meest recente werkervaringen zijn onder andere bij de organisaties: Humanitas, Pretty Woman, Sterk Huis, Jongerenwerk Utrecht en Stichting Al Amal. Ik heb hier verschillende functies vervuld, waaronder: trainer, coach, projectcoördinator, ambulant hulpverlener, groepswerker behandelgroep, jongerenwerker, opvoedtrainer en vertrouwenspersoon.


Opleidingen

  • 2019-2020 Opleiding: NLP Powertrail bij New Life University
  • 2010-2014 Bachelor of Science (B.Sc.): Social Work, culturele en maatschappelijke vorming aan de Avans Hogeschool, diploma behaald
  • 2009 Bachelor Art & Economics, aan de HKU

Methodes

  • Triple P methode: opvoedingsondersteuning voor ouders met kinderen van 0-16 jaar
  • Super Woman: een methodisch jaarprogramma voor meiden van 12-16 jaar rondom verschillende thema’s
  • Methodiek ‘Tussen in’ (het overbruggen van de kloof naar de hulpverlening): een methodiek voor multiprobleemgezinnen met een migratieachtergrond
  • Systeemgericht werken in de jeugdzorg
  • Het vlaggensysteem

Trainingen

  • Training motiverende gespreksvoering
  • Training traumasensitief werken
  • Training radicalisering & polarisatie
  • Training huwelijksdwang, achterlating en eergerelateerd geweld
  • Verschillende trainingen rondom de thema’s: liefde, relaties, seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag